İlkokula Yeni Başlayan Çocuklar ve Aileleri için Öneriler

İlköğretimin döneminin başlaması ile çocukların ve ailelerin hayatında yeni bir dönem başlamaktadır. Bu dönemde çocukların olduğu kadar ailelerin de desteğe ihtiyacı vardır. Bu heyecanlı süreçte siz ailelere ve çocuklara destek olmak amacıyla SasCentre olarak yanınızda olacağız.

İlkokula Yeni Başlayan Çocuklar ve Aileleri için Öneriler

Okul çocuklar için yepyeni bir dönemin başlangıcıdır. Girilen bu yeni çevrede çocuk açısından sosyal kabul görmek de büyük önem taşımaktadır. Çocuklar bu dönemde kendilerini ve ailelerini diğer çocuklar ile kıyaslayabilir, arkadaşlarından etkilenerek kendi bakış açılarını değiştirebilirler. Ayrıca ailelerinden gün içerisinde ayrı kalmaları onları endişelendirebilir ve kaygı seviyelerini yükseltebilir. Bu dönemde ailelerin tutum ve davranışları çocukların okul dönemlerini nasıl geçireceklerini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Peki ailelere düşen görevler nelerdir?

  1. Çocuklarınız kadar sizlerin de heyecanlı ve kaygılı olduğunuz bir döneme giriyorsunuz. Ancak sizler mümkün olduğunca sakin ve kontrollü olmalısınız. Kaygılarınızı çocuğunuza yansıtmaktan kaçının.
  2. Kurallar ve yapılması gerekenler konusunda net ve kararlı olun. Çocuğunuza okulda uyulması gereken kurallar konusunda bilgilendirmelerde bulunun.
  3. Uzun vedalaşmalardan kaçının. Çocuğunuz ile aranızda bir parola belirleyin ve okula alışma süreci boyunca aranızda belirlediğiniz parolaya uyun. (Bir kere sarıldıktan sonra iyi dersler demek gibi)
  4. Okulun ilk döneminde çocuğunuzun motivasyonunu arttırıcı küçük süprizlerde bulunabilirsiniz. Örneğin çok istediği bir aktiviteyi yapmak veya bir oyun hediye etmek gibi.

Evet.. Heyecanlarla dolu, güzel bazen de sizleri endişelendirici bir yolun ilk adımlarını atıyorsunuz. Elimizden geldiğince yanınızda olmaya ve sizlerin heyecanına ortak olmaya çalıştığımız bu yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.


Çocuk Gelişim Uzmanı

Şebnem BASMACI


Bu makale 20781 kez okundu.

Benzer Yazılar

Dört Duvar Arasında Kalan Çocuklar

COVID-19 pandemisi nedeniyle 20 yaş altı gençlerimiz ve çocuklarımız evde dört duvar arasında kalmak zorundalar. Peki evde kalınan bu dönemler onların beyin gelişimlerini nasıl olumsuz etkiliyor gelin bir bakalım.

Çocuğunuzla koronavirüs hakkında konuşurken size yardımcı ol...

Koronavirus hepimiz için endişe yaratıyor. Kaygı sorunu yaşayan çocuklar için okulların kapalı olması ve sağlık alanında yaşanan gelişmeler onları daha da endişeli bir hale getirebiliyor.

DEHB İle İlgili Şaşırtıcı Gerçekler

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
; bizim için önemli olmayan bilgileri ayırt edememektir.

Çocuklarla İletişimin Sırları (3.Bölüm)

Hiçkimse -çocuklar da dahil- kendisine sürekli bir şey söylenilmesinden hoşlanmaz.

Öğrenme ve Eğitim Sistemi

Öğrenme anne karnında doğumdan önce başlar ve hayat boyu sürer. Bazı öğrenme biçimleri bilinçli bir şekilde gerçekleşirken, bazıları ise bilinç dışı farkındalık ile gerçekleşir.