Teknolojik Aletlerden Çocuğunuzu Uzak Tutmak
Artık çocuklarımız teknolojinin içine doğuyorlar ve mutlaka onlarla temas halinde oluyorlar. Bilgisayar, akıllı telefon, tablet, PS, Xbox gibi tüm teknolojik aletler çocuğunuzun, doğduğu günden beri hayatının içine giriyor.
Küçük yaştakiler onlara dokunmak ve keşfetmek isteyecekler. Şimdi sizlerin “bizim ki 3 yaşında küçücük parmaklarıyla telefonumu açıp, kurcalıyor” dediğinizi duyar gibiyim. Çocuğunuz büyüdükçe dijital cihazların kullanımının özellikle ön ergenlik ve ergenlikle birlikte arttığını hatta çocuklarımızın hayatının en keyifli uğraşı haline geldiğini göreceğiz. Bu dijital cihazlar artık kaç yaşında olursa olsun çocuklarımızın hayatının önemli bir parçası. Dijital cihazların kullanımının sınırı ve kuralları sizin tarafınızdan belirlendiği sürece bunun hiçbir dejavantajını yaşamayacağınızı göreceksiniz.
İşte bunun için birkaç öneri:
- Bu cihazın “sizin” olduğunu net ve kararlı bir şekilde söyleyin.
- Önceden kararlaştırdığınız oyun saatleri dışında cihazlarınızı çocuğunuzun ulaşamayacağı veya bulamayacağı bir yere kaldırın.
- Seçilen uygulama ve oyunların, çocuğunuzun yaşına ve gelişimine uygun olduğundan emin olun.
- Kullandığınız cihazlarda yaş seçeneği varsa aktif hale getirin.
- Seçilen oyunların şiddet öğeleri içermemesine dikkat edin.
- Çocuğunuza bu cihazları kullanması için uygulayabileceğiniz sınırlar koyun ve bu sınırları ihlal etmemeye çalışın.
- Çocuğunuzun bu cihazları çok tercih etmemesi için ona farklı etkinlikler sunun. Birlikte oyun oynayın, kek yapın ya da sevdiği bir konu hakkında etkinlikler hazırlayın.
- Bu cihazları ödül olarak kullanmayın. Eğer kullanırsanız cihazların değerini çocuğun gözünde artırmış olacaksınız.
- Kullanılan cihazlarda girilmesini sakıncalı bulduğunuz siteleri özel filtre programı ile engelleyin.
- Bu cihazları birlikte zaman geçirme aracı olarak kullanabilirsiniz. Birlikte maç yapın, araba yarışı ya da stratejik oyunlar gibi iki kişilik oyunlar oynayın.
- Bu cihazların kullanımını yasaklamayın sadece sınırlayın çünkü dijital cihazların kullanımı aynı zamanda çocuklar arasında bir sosyalleşme aracıdır. Bu cihazlardaki oyunlar hakkında konuşup iletişim kurduklarını unutmayın.
- Özellikle ergenlik döneminde çocuğunuz sorumluluklarını yerine getirmediğinde bu cihazları tehdit unsuru ya da ceza olarak kullanmayın. Bu onu hırçınlaştırıp sizinle iletişimini bozacaktır.
- Bu cihazların fazla kullanımının sonuçlarıyla ilgili haber, yazı ya da araştırmaları izlemesini ve okumasını sağlayın.
Related Articles