Boşanma Sürecinde Çocuklara Destek Önerileri!

Farkında mısınız? Türkiye'de 2015 yılında 131 bin 830 çift boşandı. Bu süreci çocuklar nasıl atlattı. Atlatabildi mi? Gerçekten atlatmasına yardımcı olabildik mi?

Boşanma Sürecinde Çocuklara Destek Önerileri!

Geçtiğimiz Mart ayında boşanmış bir ebeveyn çocuklarının sürece adapte olmadığı endişesi ile destek almaya gelmişlerdi. Çocuk ile yaptığım görüşmede “Babasına annesine vermesi üzere çiçek almasını istediğini söylediğini ancak babasının almadığını, artık birbirlerinden nefret ettiklerini düşündüğünü ve bu duruma çok üzüldüğünü söyledi.”

Çocuklar konuşulan ve konuşulmayan her şeyi fark eden ve evlerinin duygusal havasına uyumlanmış küçük varlıklardır. Sizler anne baba olarak yaşadıklarınızı hiç hissettirmediğinizi düşünseniz de durum tam tersidir. Çocuklar ses tonunuzun farkında, ters bakışlarınızı görerek, iç çekişlerinizi duyarlar.

Biz uzmanlar biliriz ki, çocuklar anne babalarının ayrılmasından pek nadir mutlu olmakla birlikte, hiç ŞAŞIRMAZLAR. Bazı anne babalar çocuklarının ayrılığa tepkisizliğine yada mutlu olmasına şaşırırlar. Burada çocuk için bu güne kadar hissettikleri uyumsuzluk netlik kazanmış, kavga ve gerginlikler azalacak ya da son bulacaktır.

Ayrılık süresinde “çocuğun iyiliği” iki taraf içinde öncelikli sayılırsa çocuğunun sürece uyumu kolaylaşır. Evet kusursuz ve kolay bir süreç beklenemez, ancak en niteliklisi beklenebilir.

Boşanmayı planlayan anne babaların iki önemli endişesi vardır. İlki çocuğumuz neler hissediyor olabilir? İkincisi tepkisi ne olacaktır?

Birincisi, çocuklar çoğunlukla öfke, incinme, duygusallık, suçluluk, hayal kırıklığı ve boşluk hisleriyle baş etmeye çalışırlar.

İkincisi, “doğru” zaman, sözcükler, planlara rağmen çocuğunuz çocuklukla tepki gösterir. Bu tepkiler, boşanma haberinin hazmedilmesi, yeni düzene uyum, çocuğunuzun yaşı, kişiliği, gelişimi ve ebeveynlere göre değişecektir.

Boşanma haberini çocuğunuzla paylaşmak şüphesiz ki sizin için zor ve sancılı bir süreçtir. Ne yazık ki çocuğunuz için mükemmel boşanma reçetesini hiç bir uzman yazamaz ancak süreci sağlıklı geçirmek için yapabileceğiniz şeyler var.

Boşanma Haberinin Verilmesi;

▪ Kararınızdan emin olun.

Boşanma kararınızdan emin oluncaya kadar çocuğunuza söylemeyin. Çocuklar için “belki, sanırım, olabilir” gibi ifadeler daha huzursuzluk vericidir. Boşanma gerçekleşmeden uzun zaman önce değil gerçekleşmeden kısa zaman önce çocuklarla konuşulmalı.

▪ Haberi birlikte verin.

Boşanma haberinin kendisinin etkisi bu haberin kimler tarafından verildiğinin mutlaka ki önüne geçecektir. Eğer şartlar uygunsa haberin birlikte verilmesi çocukların farklı nedenlerle yüzleşmesine engel olacağı gibi “Biz ayrılsak da ebeveynlik görevimizi sürdüreceğiz ve işbirliği yapıp, ayrılık konusunda anlaşmaya varabildik” mesajı verir.

▪ Zamanlamayı seçin.

Boşanma konuşmasının ardından hep birlikte olabileceğiz bir zaman diliminde yapmanız daha iyi olur. Bu zaman hafta sonu ya da çocuğunuzun okula gitmediği bir gün ve akabinde çocuğunuzla her iki ebeveyninde katılabileceği eğlenceli bir etkinlik planlanabilir. (Elbette bu ebeynlerin o dönemdeki ilişki tarzına bağlıdır.)

▪ Samimi olun.

“Baban işte, şehir dışında, bir süre burada olmayacak.” Söylemlerle gerçeğin sancısınsan korumaya çalışmak doğru bir yok değildir. Çocuğun sürece adaptasyonu için baba ya da anne neredeyse çocuk bunu bilmelidir.

▪ Sade bir anlatım tercih edin.

Uzun ve detaylı anlatımlar çocuğun kafasını karıştıracağı gibi sade, basit ve kısa açıklamalar onu rahatlatır. “Anne ve baba olarak artık aynı evde yaşamamaya karar verdik. İkimizde seninle ilgileneceğiz. Sadece ayrı evlerde.” ya da “Ailemiz farklı olacak babanla bir aile olacaksın, annenle ayrı bir aile olacaksın.”

▪ Sözcüklerinize dikkat edin.

Özellikle “sevgi” çocuğu çok bıçak sırtıdır. Ebeveynlerin arasındaki sevgi ile ebeveynlerin çocuklarına duydukları sevginin doğru anlatılması önemlidir. “Anne ve baba olarak bizlerin duyguları zamanla değişti. Artık farklı duygulara sahibiz. Senin daima anne ve baba olarak kalacağız ve ikimizde sonsuza kadar seni çok seveceğiz. Bu hiç değişmeyecek." demelisiniz.


Psk. Çiğdem Doğan
Bu makale 409 kez okundu.

Benzer Yazılar

Sonuç bulunamadı